LJUBAVNA AGONIJA DVE VENERE NA ALGOLU- DŽONI DEP I AMBER HERD

Ovih dana mogli ste da na mreži naletite na klipove iz sudnice sa Džoni Depom i Amber Herd u glavnim ulogama. Ne, nije u pitanju film. Ali priča jeste filmska, pa će možda jednom neko i snimiti film o tome, jer, iako su sve priče o porodičnom nasilju verovatno već ispričane, mislim da bi sav ‘prljav veš’ iznesen na sudu u vidu sms poruka, mailova, fotografija i slično, mogao dobro da posluži kao forenzika za rekonstruisanje psihologije žrtvi porodičnog nasilja. Uprkos svom uspehu, intelektu i ljubavi, Džoni i Amber nisu uspeli da izađu iz spirale međusobnog zlostavljanja i zavisnosti. Uspeli su, međutim, da demonizuju jedno drugo, projektujući svako svoje demone u partnera. Njihove dve Venere u Biku, koje se nalaze u skoro egzaktnoj konjunkciji na problematičnoj i agresivnoj zvezdi, Algol, podsećaju na dve Gorgone koje sikću jedna na drugu, jer nema ko da im odseče glavu i prekine agoniju. Iskreno, mislim da je ovo suđenje, prema tužbi Depa za klevetu i kontratužbi Herdove, njihov mentalni pokušaj da nastave agoniju tamo gde su njihova iscrpljena tela već dala otkaz. Verovatno nesvesni da im je ovaj nastavak potreban, ne da bi kaznili jedno drugo, već da bi sebi našli lek.

Meni kao astrologu je bilo interesantno da posmatram iz ovog ugla njihov uporedni horoskop, ali mi je, pre svega bilo zanimljivo uranjanje u psihologiju dvoje ranjenih ljudi, dva karmička partnera i dve srodne duše, koje su se srele da budu jedno drugome katalizatori za isceljenje porodičnih trauma.  

Svaka karmička sinastrija ima dominantan izazovan aspekt oko koga se vrti cela priča. Ovde je to konjunkcija njenog Marsa i njegovog Meseca u Jarcu. Ovo može biti izrazito seksualan aspekt, ali i izrazito agresivan, ako natali sugerišu takvu temu. Amber sama ima, najverovatnije, Mesec u kvadratu sa Marsom (pretpostavka je jaka, ali nemam tačno vreme rođenja), dok Džoni ima vladara 4. kuće (koji korespondira sa Mesecom, odnosno majkom u horoskopu) u konjunkciji sa Marsom. Dakle, oboje imaju takvu podlogu u natalu da se može pretpostaviti da će u interakciji isplivavati agresija. To što je Mars njen ne znači automatski da je ona jedini agresor. Žena svog Marsa često projektuje na muškarca, a muškarac svoj Mesec na ženu, tako da na osnovu aspekta ne možemo da pravimo takve zaključke. Moj utisak je da su verbalne svađe (oboje imaju Merkur kvadrat Mars) umele da pređu u fizički obračun sa obe strane. Mada deluje da bi Mesec u Vagi koji ima kvadrat sa Marsom i opoziciju sa Merkurom u Ovnu pre imao potrebu da inicira svađu, naprosto zbog jače potrebe da se odnos promeni kako bi postao skladniji. Mesec u Jarcu je više sklon trpljenju i potiskivanju, jer mora da dokaže da je čvrst.

Naravno, mogli bismo mnogo detalja da analiziramo iz njihovog uporednog horoskopa, ali je meni bilo najupečatljivije da razmatram temu koja je trenutno naglašena u njihovim individualnim progresijam, a to je tema Hirona, ranjenog iscelitelja.

Hiron je često vezan za traume koje nosimo iz detinjstva zbog osećaja neadekvatnosti i odbačenosti.

Amber ima Hirona u Blizancima, pa će imati tendenciju da bude super senzitivna na to kako drugi primaju njene reči, njenu stranu priče. Sada su joj progresivni Merkur i progresivni Hiron u konjunkciji u Blizancima i Amber se suočava sa lekcijom o tome kakvu moć imaju reči. Imaju moć da ispričaju priču i ugroze nečiju reputaciju, povrede, ali i da se izbore za sebe, kažu svoju istinu. Ovo je prilika da se iscele rane njenog Merkura u Ovnu, koji, sudeći prema izazovnim aspektima, ima teškoća da hrabro, ali ne i agresivno, izrazi svoju istinu. U ovoj inkarnaciji, jedan od njenih karmičkih zadataka je da duboko spozna moć reči, kako bi mogla da ih koristi na isceljujući način. Međutim, lekcija dolazi kroz svest o postojanju različitih perspektiva i viđenja iste stvari i da suština nije u samoj verziji priče, već u emocijama koje su u pozadini. Za nju je ovo suđenje sa svojim bivšim partnerom važno kako bi iznela svoje viđenje i svoju istinu i naučila da podnese tuđu reakciju na nju, kakva god ona bila, jer ta reakcija i tuđe neprihvatanje je ono od čega najviše strahuje. Suočavanje sa strahom od odbacivanja je uvek neophodno kako bi rana Hirona bila isceljena. Važno je da razumemo da kakav god bude ishod suđenja, bilo da bude u njenu korist ili ne, potencijal za isceljenje je sada veliki. Suočavanje dve verzije priče na sudu je samo dobra podloga za sagledavanje suštine problema.  

Džoni Dep, sa svoje strane, ima Hiron u Ribama u 8. kući. Ako bismo hteli da zamislimo osetljiviju poziciju za Hirona, teško da bismo mogli. Džoni je hipersenzitivni upijač tuđeg nesvesnog emotivnog sadržaja. On je izuzetno saosećajan, ali saosećati sa svim sadržajem koji je on u stanju da intuitivno opazi može biti emotivno iscrpljujuće. Mesec u Jarcu će biti sklon da izgradi zidove od cigala cinizma, da bi se emotivno zaštitio. Pošto su Ribe vezane za beg od stvarnosti putem opijata, Džoni svoju bol zaliva pićem i otupljuje drogama. Neptun u 4. kući, u egzaktnoj konjunkciji sa Lilit, prati sličnu temu. Mračna strana se hendluje opijatima, ali istovrmeno i isplivava pod njihovim uticajem. Na mestu njegovog Hirona, nalazi se Jupiter Amber Herd koji egzaktnim trigonom aspektuje njegovog Neptuna u Škorpionu u 4. kući. Amber ima karmički zadatak da mu pomogne da se isceli, budući da on natalno ima opoziciju Jupitera i Neptuna koja može u njemu izazivati osećaj beznađa i besmisla. Vrlo moguće da je Amber bila jako frustrirana što ne uspeva da ga otrgne od opijata. To je u njoj izazivalo osećaj nemoći, koji nosi iz odnosa sa ocem (Sunce opozicija Pluton u konjunkciji sa osom čvorova). Takođe je moguće u da je i otac sklon zavisnostima (nemamo celu sliku bez tačnog vremena rođenja). Mars u konjunkciji sa Neptunom u Jarcu svakako govori o muškarcu u njenom životu koji bi mogao biti zatvoren i delovati emotivno nedostupan, dok ujedno ima problem sa zavisnošću od supstanci ili alkohola. Amber, koja ima Mesec u Vagi, ima snažnu potrebu za harmoničnim partnerskim odnosom, ali i puno izazova iz arhetipova Ovna i Jarca (gde je Mars jak), koje će projektovati na partnera dok ih ne integriše.

Dep trenutno u progresijama ima konjunkciju Meseca sa Hironom, te je i njemu na karmičkom rasporedu emotivno isceljenje ili emotivna povreda, sve zavisno od toga za šta je uspeo da se spremi.

Sigurno je jedno, ni jedno od njih dvoje neće pronaći isceljenje dok ne prestanu da demonizuju bivšeg partnera. Demoni jesu tu dok ih hranimo mrzeći ih. Jer, demoni se hrane mržnjom osobe prema sebi. Kada osoba uspe da prevaziđe traume i počne sebe da gleda sa ljubavlju koju nije dobila, demoni se rastaču i pretvaraju u energiju koja je do tada bila zaključana.